Sluncem a stínem - Sládek, Josef Václav, 1845-1912 (Poezie, 2024)
Soubor básní klasika české poezie Josefa Václava Sládka, která obsahuje především intimní a reflexivní lyriku a poprvé vyšla roku 1887. První ze tří oddílů sbírky je věnován sestře autorovy manželky, zpěvačce Anně Veselé. Převládá v něm rodinná intimní poezie, naplněná důvěrou a životním optimismem. Ve stručné druhé části se Sládek představuje jako tvůrce sonetů, v nichž se zamýšlí nad rolí poezie i nad postavením básníka. V nejrozsáhlejším závěrečném bloku pak Sládek shromáždil svou lyrickou žeň z osmdesátých let. Vyniká v ní především přírodní lyrika, které je mnohdy konfrontována s neklidným životním údělem.