V zimním slunci - Sládek, Josef Václav, 1845-1912 (Poezie, 2024)
Sbírka básní Josefa Václava Sládka na rozmanitá témata, která byla zkomponována v průběhu devadesátých let devatenáctého století. Sbírka je rozložena do čtyř samostatných oddílů: v prvním se opět projevuje Sládkova oblíbená sonetová forma, v níž autor tentokrát rozehrává meditace nad jednotlivým životním osudem, nad smrtí i lidskou pomíjivostí či nad bolestí, která se nezadržitelné šíří prostorem celého světa. Ve druhé části se pak básník vyrovnává s definitivním odchodem své matky, ve třetím tvoří základ autorovy vzpomínky na jeho první ženu Emilii. Do závěrečného čtvrtého bloku pak autor zařadil svou epiku, v níž dominuje sociální tématika, která se pokouší zachytit nelehký úděl a postavení člověka pracujícího v náročných až otřesných podmínkách.