Selské písně a České znělky - Sládek, Josef Václav, 1845-1912 (Poezie, 2024)
Sbírka básní Josefa Václava Sládka, dokončená roku 1890, je osobitým diptychem obsahujícím dva zcela odlišné cykly, a to jak v tematické rovině, tak i po formální stránce. V Selských písních staví básník do popředí člověka, jenž je úzce spjat s půdou, na níž pracuje. Půda mu dává obživu, je nedílnou součástí rolníkova života a snad i proto ji Sládek chápe jakou živou bytost, která formuje selský a sedlácký charakter. Vlastnění půdy tak není pouhým právním aktem, ale naprosto osudovým sepětím, jehož základ tkví v pradávných mýtech a pověstech. V Českých znělkách se Sládek naopak projevuje jako svébytný představitel politické lyriky. V sonetové formě se zde snaží vzkřísit motiv práva národa na svou existenci a vlastenectví je zde pojato jako přirozená a spontánní touha, která ovšem musí jít ruku v ruce s morálními hodnotami.