Básně - Sládek, Josef Václav, 1845-1912 (Poezie, 2024)
Soubor básní klasika české poezie Josefa Václava Sládka, který je převzat z edice Spisy básnické, vydané roku 1907 Ottovým nakladatelstvím. Tato e-kniha přebírá první díl souborného vydání básnického díla Josefa Václava Sládka, jehož edice byla velkoryse realizována roku 1907 nakladatelstvím J. Otto. V tomto prvním dílu jsou obsaženy sbírky Básně, Jiskry na moři, Světlou stopou, Na prahu ráje, Ze života, Sluncem a stínem, Zlatý Máj, Selské písně a české znělky, Skřivánčí písně. Soubor představuje Sládka jako jednu z nejvýznamnějších básnických osobností lumírovské epochy, která rovněž založila i tradici moderní dětské poezie.