Oživené hroby - Sabina, Karel, 1813-1877 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Autor líčí život politických vězňů a jejich marnou snahu dostat se na svobodu za bachovské éry po r. 1848. Věznice a jejich obyvatele přirovnává k živým hrobům. Nejvýznamnější beletristické dílo Karla Sabiny, do nějž se promítly nejen jeho zkušenosti dramatika a libretisty, ale především zážitky z pobytu v olomouckém žaláři, kde strávil léta 1849-1857 za protirakouský odboj. Ve čtyřech epizodách sleduje osudy politických vězňů čtyř různých národností - Maďara, Rakušana, Čecha a tří Italů. Ti v cele uvažují o prohrách a nadějích svého boje, střídavě vyprávějí své příběhy a spřádají marné plány na útěk i utopie o pomoci ze zahraničí. Protiklady jejich povah do jisté míry symbolizují postoje jejich vlastí k osvobozeneckému boji.