Teremin - Zelenka, Petr, 1967- (Filip Tomáš - Akropolis, 2021)
Text divadelní hry Petra Zelenky o autentickém vynálezci prvního bezdotykového hudebního nástroje. Divadelní hra vychází z osudů skutečné postavy ruského vědce Lva Sergejeviče Teremina, vynálezce, hudebníka a špióna, muže, o kterém prohlásil Robert Moog, že nebýt jeho, nedokázal by býval sestrojit syntezátor. Její hlavní těžiště tvoří období přibližně deseti let, která Teremin prožil ve třicátých letech v Americe. Ze sovětského Ruska do Ameriky přijel Lev Sergejevič Teremin, stvořitel tereminvoxu, prvního elektrofonického a bezdotykového hudebního nástroje. Zde založil první elektrickou kapelu na světě - Tereminův elektrický orchestr, zažil období obrovské slávy, ale také zdrcující úder hospodářské krize. Při koncertech propaguje tento zázrak techniky. Má tím šířit myšlenku komunismu a možná by měl plnit i jiné úkoly...