Soudce Knorr - Petiška, Eduard, 1924-1987 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Román o člověku, který si po záchvatu mrtvice promítá klíčové okamžiky svého života. Dětství prožité za rakouské monarchie, studentská léta, práce u soudu, vztahy, lásky a přátelství, které se vytvářely i lámaly v souvislosti s politickou situací. Soudce Knorr je román reflektující neklidné společenské klima a zvraty 20. století. Jde o jedno z klíčových děl Eduarda Petišky z konce 60. let. Soudce Knorr podniká nebezpečnou výpravu do nejintimnějších hlubin lidského nitra, aby nalezl kořeny lidské slabosti. Autoreflexivní příběh soudce, vykonávající svoji profesi v krutých padesátých letech, který na samé hranici života a smrti podává počet ze svých vin. Důkladné psychologické propracování charakterů jednotlivých aktérů je nadčasové a aktuální.