Třicet manželek a jiné lásky... - Petiška, Eduard, 1924-1987 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Soubor třiceti psychologických krátkých próz o partnerských vztazích a manželských dvojicích v klíčových okamžicích života. V krátkých prózách autor s psychologickou pravděpodobností popisuje manželské dvojice v krizovém okamžiku, kdy se nejlépe prověří jejich skutečný vzájemný vztah, jejich lásku, obětavost, nepochopení i zradu. Chování manželů má samozřejmě vliv na okolí a především na děti, jejichž zkušenost zanechává stopy i v další generaci. Vyprávění o manželském životě a jeho úskalích i radostech vyšlo poprvé v 80. letech 20. století, nynější vydání je nezkrácené, bez cenzurních zásahů.