Ovidiova paměť - Petiška, Eduard, 1924-1987 (Poezie, 2024)
Společná edice dvou básnických opusů významného českého spisovatele Eduarda Petišky, původně vydaná u příležitosti autorových pětasedmdesátých narozenin, obsahuje sbírky Ovidiova rodina (1968) a Prométheova paměť (1971). Ovidiovu rodinu tvoří sbírka meditativních veršů o světě, lidech a lásce, zahrnující části List z vyhnanství, Proměny, Milostný list. Zatímco první část střídá pesimistický a bezútěšný pohled na svět s okamžiky pohledu optimistického a barevného, třetí část je meditací o obapolnosti milostného citu, o protikladu mezi mužem a ženou, v části druhé (a nejrozsáhlejší) snaží se autor na rozvětveném symbolickém příbuzenstvu vystihnout lidské typy, a to jak v generaci staré, tak i v generaci nové. Prométheova paměť rovněž obsahuje volné meditativní verše, které na pozadí starořeckého mýtu o Prométheovi komentují a analyzují nejožehavější společenskou problematiku, jak ji přinášely dobové novinové a časopisecké zprávy. Nakladatelská anotace.