Sylvie ; Aurelie - Nerval, Gérard de, 1808-1855 (Městská knihovna v Praze, 2024)
Dvě milostné novely francouzského romantického básníka. Sylvie - vzpomínková próza z básníkova rodného valoiského kraje, lyrické vyprávění o dětské lásce k sestřence Sylvii, v němž ožívá kouzlo této krajiny i půvabných venkovských zvyků a slavností. Druhá z próz, kouzla plná a tajemná Aurelie - výlev snu do skutečnosti, je dílem, jímž se nešťastný Nerval nesmazatelně vepsal do dějin literatury. Básnická próza, silně poznamenaná básníkovou duševní chorobou, patří k nejkrásnějším vylíčením zážitků lásky v romantické literatuře.