Dobrodružství odvahy - Sova, Antonín, 1864-1928 (Poezie, 2024)
Básnická sbírka, kterou Antonín Sova vydal poprvé roku 1906 a v níž se pokusil ztvárnit své poněkud neurčité představy o nové společnosti. Jde o sbírku sociální poezie, která se už odklání od básníkova typického symbolismu a spíše v sobě odráží vzpurné dobové tendence, které se do českých zemí dostaly pod vlivem ruských revolučních událostí. Přesto se i zde náznak symbolismu objevuje, a to především v jakýchsi alegorických souvislostech: je zde například připomenutí Krista, který se pohybuje v popředí zástupů, jež mají směřovat k přeměnám společnosti. Tyto změny však musí být realizovány lidským potenciálem, neboť Bůh je ve skutečnosti mrtev a jenom odvaha ke konkrétnímu a zásadnímu aktu dokáže nastolit nový řád, normy a pravidla.