Okamžiky z prázdných míst - Petiška, Eduard, 1924-1987 (Poezie, 2024)
Společná edice dvou básnických opusů významného českého spisovatele Eduarda Petišky, původně vydaná k patnáctému výročí autorova úmrtí, obsahuje sbírky Okamžiky (1957) a Na prázdná místa (1964). Petiškovy Okamžiky jsou lyrickoepickým pásmem, které sugestivně zachycuje několik příběhů z nemocničního prostředí, v němž často dochází k vypjatým a rozhodujícím okamžikům v lidském životě. Verše upoutají svým civilním projevem, jenž se vyznačuje meditativní poetickou polohou i snahou o zapojení epických prvků. Sbírka Na prázdná místa je pak osobitou knihou veršů, v níž se autor pokouší o specifický výraz střídáním jednotlivých básní s filosofickým dialogem mezi mužem a jeho stínem, jež vedou polemiku o smyslu lidského údělu.