Milostné návraty - Kříž, Vladimír, 1948- (Poezie, 2024)
Sbírka poezie prozaika, básníka, fejetonisty a cestovatele Vladimíra Kříže, která poprvé oficiálně vyšla až po autorově návratu z amerického exilu v roce 1994. Poezie Vladimíra Kříže v sobě nese mnohdy hořký úděl azylanta: je plná bolestných vzpomínek na původní domovinu, na zemi, která se po roce 1968 ocitla v zóně totalitní moci a procházela těžkými obdobími. Básník si vybavuje to, co ho nejvíce okouzlilo, co mu trvale zůstalo ve vzpomínkách: z toho důvodu ve svých reflexích často tiše, a přesto neklidně bloudí po cestách rodné Vysočiny. Obrazy přírody jsou ovšem v souladu i s intimně a milostně laděnými verši, které v druhé části sbírky přecházejí do neobvyklých setkání s múzami, personifikovanými nejrůznějšími profesemi, které dokážou vytvářet dokonalost a krásu. A tak jsou básně v této části věnovány uměleckým kovářům, hudebním skladatelům, fotografům či brusičům skla, všem těm, kteří umějí vtisknout svému dílu křehkost i něhu a napomoci tak výsostnému estetickému prožitku.