Největší skandál v dějinách lidstva - Martin, Eduard, 1951- (Městská knihovna v Praze, 2024)
Knížka vědeckofantastických povídek má jednotný rámec: na jednom z mezihvězdných letišť v Mléčné dráze si piloti a jejich přátelé vyprávějí nejzajímavější příběhy ze svých životů. První z autorových knih v žánru sci-fi, a zároveň jedna z jeho nejznámějších. Jedná se o sbíru povídek, které reflektují současné (a možné budoucí) problémy. Autor se vypravil do budoucnosti na jedno z mezihvězdných letišť v Mléčné dráze, kde si piloti a jejich přátelé ve stínu odpalovací rampy vyprávěli nejzajímavější příběhy, jaké jim bylo dáno ve vesmíru zažít. „Minidekameron“ příběhů, plných zvratů, patří dodnes do zlatého fondu české sci-fi. Tato sbírka příběhů obsahuje proslulou, i cizojazyčně známou povídku Nová hvězda, která dala i titul německému výboru, tedy povídku, kterou autor do žánru SF vstoupil a která je dodnes považována za jednu z jeho nejlepších povídek. Nakladatelská anotace. Kráceno.