Z letopisů českého divadelnictví. - Engelmüller, Karel, 1872-1950 (Městská knihovna v Praze, 2025)
První svazek publikace, v níž se memoáry mísí s divadelně historickými statěmi a studiemi a jež představuje významnou část tvorby divadelního kritika a historika. Vývoj činohry Národního divadla s celou předhistorií, historie shakespearovského kultu na českých jevištích, vývoj moliérovského kultu, materiál o čelných představitelích Hamleta, dramaturgické studie rozebírající dramata o Žižkovi a tvorbu A. Jiráska a F. X. Svobody, potréty tří osobností, jež vtiskly jména třem érám Národního divadla (F. A. Šubert, J. Kvapil, K. H. Hilar) i básníků a kritiků J. Hilberta a J. Vodáka, kapitoly o českých divadelních ročenkách a almanaších, Divadelním muzeu, loutkovém divadle či divadle v přírodě. Závěrečná stať o herectví předznamenávající druhý svazek publikace ("O slávě herecké"), v níž autor shromáždil galerii výrazných hereckých typů Národního divadla především šubertovské a kvapilovské éry. - 108 obrazových příloh s cennými fotografiemi již zaniklých divadel a snímky herců v jejich divadelních rolích.