Z letopisů českého divadelnictví. - Engelmüller, Karel, 1872-1950 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Druhý díl publikace Z letopisů českého divadelnictví obsahuje medailony významných českých herců a hereček. Publikace navazuje na první svazek úvah, dojmů a vzpomínek "Z letopisů českého divadelnictví" jednak společným pohledem, jímž se dívá na českou divadelní minulost, jednak tím, že v sérii medailonů českých herců Národního divadla staré a starší generace (do roku 1947) zachovává zásady vyslovené v poslední stati prvního svazku (O herectví). Nezachycuje pouze tvůrčí stránku dramatických umělců, jejich umělecký vývoj, charakter a význam, ale snaží se je přiblížit i po stránce lidské. Vedle dnes méně známých herců (A. Pulda, M. Bittnerová, H. Benoniová, L. Danzerová, I. Grégrová aj.) zde najdeme životopisy dosud věhlasných umělců (R. Deyl, E. Vojan, J. Mošna, H. Kvapilová, R. Nasková, V. Vydra atd.). Kniha je vybavena 128 fotografiemi, jež převážně zachycují herce v jejich divadelních rolích.