Lyrika lásky a života - Sova, Antonín, 1864-1928 (Poezie, 2024)
Sbírka veršů významného českého básníka, která byla poprvé publikována v roce 1907. "Lyrika lásky a života" vznikala v době Sovovy hluboké citové krize a je dnes považována za vyvrcholení jeho intimní poezie. Sova rozdělil tuto sbírku do čtyř základních částí. Zatímco první z nich má baladický ráz a v části závěrečné se objevuje snaha o bilancování, dva prostřední oddíly vynikají Sovovými prožitky a zdají se proto nejvíce osobní. Autor zde totiž zachycuje bolestné okamžiky vlastního milostného zklamání: pracuje zde proto s protikladnými motivy, s rozporuplnými situacemi, dokáže střídat atmosféru nejrůznějších nálad a v neposlední řadě se uchyluje ke slovům plným vášně a zrady nebo vyznání a smutku. Tímto způsobem se mu podařilo vytvořit neobvyklou lyrickou koláž, plnou dramatických konfliktů i vnitřního napětí.