Ještě jednou se vrátíme... - Sova, Antonín, 1864-1928 (Poezie, 2025)
Tematicky i stylově jednotná sbírka Antonína Sovy, definitivně uspořádaná roku 1912, obsahuje přírodní a intimní lyriku, napsanou z větší části v devadesátých letech 19. století. Jedno z vrcholných děl Antonína Sovy tématizuje v první části Sovovy návraty k přírodě, ve druhé pak převládají tóny intimních a milostných reflexí, poznamenané již definitivním loučením s mladickými lety. Sova zde dospěl k dokonalému souzvuku především v oblasti přírodní a intimní lyriky, jež se tu odráží ve snových vizích a příbězích, na druhé straně však také čerpá i z opravdové skutečnosti. Ta je ovšem zobrazena i vzhledem k Sovovu osobnímu citovému životu s proměnlivými náladami, v nichž se náhle střídá prudká skepse a nedůvěra s vírou a nadějí. Kniha intimní lyriky i zádumčivých písní s erotickými motivy a vzrušenou krajinomalbou vyniká odvážnou fantazií symbolických obrazů a hudebností veršů volného rytmu.