Zlomená duše - Sova, Antonín, 1864-1928 (Poezie, 2025)
"Zlomená duše" (1895) je básnickým souborem, v němž se Sova pokusil zhodnotit svůj individuální krizový stav, na němž se podílela především tehdejší společenská situace. V sedmi monolozích se Antonín Sova představuje subjektivní polohou, která mu umožňuje zpracovat nejen autobiografické momenty, ale i zamyslet se nad osudem národa. V prvních oddílech autor zachycuje individuální ztroskotání milostných vztahů, v dalších se pak věnuje s kritickou nemilosrdností společenským vztahům. Vymezuje se vůči soudobé české politice, její nekompetentnosti a malodušnosti, která vede k bezvýchodnému pocitu a vykořeněnosti. Mezi těmito částmi pak vyniká intermezzo tvořené básnickou skladbou Smetanovo kvarteto Z mého života, v níž se Antonín Sova zabývá uměleckým a lidským údělem českého skladatele, jehož geniální nadání často naráželo na nepochopení i odpor tehdejší společnosti.