V pražském Podskalí jak bývalo... : z vlastních pamětí - Holeček, František, 1866-1938 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Vzpomínky na Podskalí, Podskaláky a jejich život v 70. letech 19. století. Autor vzpomíná na své dětství, které prožil v pražském Podskalí v 70. letech 19. století. Vzpomínky na rodinu, bydliště a docházku do školy se prolínají s popisem podskalského života a jeho zvláštností. Autor popisuje Podskaláky, jejich zvyky, např. kam chodili nakupovat, do hospod, jak trávili volný čas. Na závěr končí smutným konstatováním, jak se Podskalí počátkem 20. století změnilo, nastěhovali se sem jiní lidé a místo ztratilo svůj specifický kolorit.