Pozorovatelská cvičení - Borkovec, Petr, 1970- (Poezie, 2025)
Soubor textů, poezie v próze i dalších "pozorovatelských cvičení" Petra Borkovce vytváří dohromady pozoruhodnou básnickou sbírku, uspořádánou k básníkovým padesátinám. Nakladatel Jaroslav Tvrdoň, jenž tento útlý svazek uspořádal, požádal Petra Borkovce, aby mu zaslal některé texty, které lze označit jako pozorovatelská cvičení. Petr Borkovec mu vyhověl a vznikla tak knížka, v níž se básníkovo vidění světa promítá v odrazech světa, který kolem nás probíhá v nenápadných obrazech, jejichž zaznamenání je založené na zvýšené vnímavosti a všímavosti. A v čem spočívá? Třeba v tomto návodu: "Jdi ke kameni a obrať ho. / Pět minut zírej do lůžka a na nic nemysli. / Až potom zapiš, cos pod kamenem viděl. / Vyvaruj se metafor, jak jen lze. / Záznam uchovej".