Skláři - Klostermann, Karel, 1848-1923 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Román líčí rozkvět i úpadek šumavského sklářského průmyslu a odehrává se v prostředí měšťansko-šlechtickém. Klasický román autora, celoživotně spjatého se Šumavou, vypráví osudy a osobní dramata aktérů ze dvou velkých sklářských rodin - francouzských Chabléových a českých Haslingerů. Pozadí pro jejich osudy tvoří sugestivně vylíčená, nedotčená příroda šumavských hor, v sociálně laděných příbězích jednotlivých hrdinů se odráží i příběh rozkvětu sklářského řemesla v 19. století i jeho dopadu na život v šumavských vsích a samotách.