Krysař z Hamelnu - Browning, Robert, 1812-1889 (Poezie, 2025)
Veršovaná skladba významného anglického básníka viktoriánského období, v níž zpracoval starou legendu o krysaři z dolnosaského města Hamelnu. Robert Browning vypráví ve své poémě dávnou pověst ze středověkého německého města, jejíž vznik je datován do druhé poloviny třináctého století. Tehdy prý vstoupil do Hamelnu, sužovaného velkým počtem krys, muž oděný do červenožlutého pláště, který po příchodů na radnici oznámil místním konšelům, že je "s pomocí čar a věd" zbaví obtížných hlodavců. Za tuto službu si neznámý pocestný, vybavený navíc rákosovou píšťalou, účtoval tisíc zlatek a starosta tuto částku schválil. Pištec skutečně krysy vyhubil, odvedl je za zvuků svého nástroje k nedaleké řece Vezera, kde je nechal utopit. Radní mu však slíbenou odměnu nakonec odmítli vyplatit a tak znechucený krysař zahrál na píšťalu melodii pomsty. Hned po prvních tónech na ni reagovaly všechny děti v celém Hamelmu, které vyběhly do ulic, následovaly krysaře a společně s ním navždy zmizely v hluboké jeskyni pod blízkým kopcem.