Karavansaraj - Černý, Miroslav, 1977- (Poezie, 2025)
Čtvrtá sbírka básníka, lingvisty, cestovatele a vysokoškolského pedagoga je cyklem úvah a zamyšlení, v nichž se především odrážejí vzpomínky i postřehy z jeho cest po světě. Miroslav Černý vtiskl do titulu své sbírky exoticky znějící slovo, které můžeme označit za místo, v němž se poznávají lidé z nejrůznějších částí světa, jejichž rozhovory a vyprávění se mnohdy stanou základem rozmanitých příběhů a epizod. "Karavansaraj" je tak výchozím bodem i zastávkou na dlouhém putování, kde vzniká a je neustále navazován neustálý řetěz příhod, postřehů a dojmů, s nimiž se člověk během svých toulek setkává. Autor se však nedělí pouze o tyto pocity z cest, navozuje i motivy návratu, opětovného nalezení domova a v ryze osobní rovině se také vyrovnává se stíny smutku a bolesti, které jsou chvílemi překryty světelnými paprsky víry a naděje. V některých básních těží Černý i z profese lingvisty, například tehdy, když používá mluvy indiánského kmene nebo si všímá významu slov, jejichž počátek tkví až v dávných indoevropských jazycích.