Krajina v samotách slova - Černý, Miroslav, 1977- (Poezie, 2025)
Básnická prvotina opavského autora Miroslava Černého, lingvisty, cestovatele a vysokoškolského pedagoga. Sbírka Miroslava Černého tématicky vychází ze dvou základních motivů: prvním je putování, které je však spíše než lyrickým projevem zdůrazněno duchovním rozměrem absolvovaných cest. Návštěva Vysočiny je tak autorem hned v úvodním verši reflektována jako zastavení na hrobu Jakuba Demla, litevské dojmy jsou představeny silným vnitřním prožitkem na proslulé Hoře křížů a Ratiboř je prezentována jako místo něhy a poezie. Tím druhým námětem Černého veršů je pak rozjímání o lidské existenci, často spojené s úvahami o jeho dětství i rodné slezské krajině, k níž autora váže pevné citové pouto.