Sebrat klacek - Borkovec, Petr, 1970- (Městská knihovna v Praze, 2025)
Soubor povídek básníka Petra Borkovce je poutavým zachycením běžných i méně obvyklých situací, které jsou podány jednak v jakémsi až lyricky zamlženém pojetí, na druhé straně ale i s velmi ostrou a pronikavou charakteristikou. Petr Borkovec vypráví pěkným jazykem, přitom obyčejně a jednoduše k pochopení. Má bohatou slovní zásobu a žádná věta se neopakuje. Ačkoli některé povídky obsahují mnohem zajímavější příběh než jiné, atmosféra je cítit z každé stránky. Právě v tom spočívá tajemství Borkovcových próz. Jak píše kritik Jan Štolba v jiné souvislosti: "Hrany světa hrubnou a dřou, jsou otřískané, osahané k nepoznání. Nějak tím vším však musíme projít." Nakladatelská anotace. Kráceno.