Svatý Jiří a drak - Heidenstam, Verner von, 1859-1940 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Výbor čtyř kratších próz, vydaný poprvé roku 1938, představuje stručný průřez prozaickou tvorbou významného autora, klíčové postavy švédského novoromantismu a nositele Nobelovy ceny za literaturu. Výbor uvádí obsáhlá předmluva o autorově díle, uměleckém směřování a významu pro švédskou literaturu. Titulní novela sleduje proměny vztahu mezi řezbářem a jeho modelkou při tvorbě sochy rytířského světce, následují dvě historické povídky ze sbírek Les šumí a Karolíni. Závěrečnou prózou je kratičký symbolický úryvek z fantaskního románu Hans Alienus, který čtenáře zavede do doby Ježíše a jeho učedníků.