Zločin doktora Modrana : román živlů a hrůz roku 1999 - Müldner, Josef, 1880-1954 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Apokalyptická sci-fi z pera českého autora a historika, vydaná poprvé roku 1922. Na sklonku 20. století začíná nová doba ledová, vyvolaná chladnutím slunce. Hrdinou je doktor Jiří Modřan, který katastrofu předvídal a vypracoval plán na zavlažení Sahary. Svými vynálezy se marně snaží nebezpečí zažehnat. Přes Evropu se na Jih valí davy zbídačelých obyvatel, utíkající před postupujícími ledovci. V závěru se Modřan rozhodne uchránit před touto invazí zbytky lidstva v jižních krajích a svým radiovým vysavačem zahubí vše živé v celé střední a severní Evropě.