Když mraky září - Keats, John, 1795-1821 (Poezie, 2025)
Výbor z poezie Johna Keatse, jednoho z vrcholných představitelů anglického romantismu. Výbor se snaží seznámit čtenáře v průřezu se zásadní částí tvorby Johna Keatse, ať jsou to lyrické sonety a ódy, vynikající krásou myšlenek, precizní formou a hudebností verše, nebo mistrně propracovaná básnická povídka "Předvečer sv. Anežky" či epická skladba "Hyperion", kde pod pláštíkem mytologického příběhu vyslovuje autor své demokratické přesvědčení a oslavuje vítězství Velké francouzské revoluce nad feudálním absolutismem. Keatsovo jméno se v dějinách literatury vyslovuje takřka jedním dechem se jmény revolučních romantiků Byrona a Shelleyho, a právem. Keats má totiž s těmito básníky společný nejen mimořádný talent, ale i demokratické přesvědčení a kritický postoj k soudobé skutečnosti. Nebylo mu bohužel dopřáno, aby dlouho tvořil, ale i tak světu zanechal velký, čistý, horoucí básnický odkaz. Nakladatelská anotace. Kráceno.