Poezie : básně let 1928–1940 - Vavřík, Zdeněk, 1906-1964 (Poezie, 2025)
Autorský výbor z poezie Zdeňka Vavříka, který byl známý nejen jako autor spirituálních básní, ale i jako dramatik, řadou děl pro mládež a v neposlední řadě i jako významný představitel českého knihovnictví. Poezie obsahuje ukázky z autorovy básnické tvorby z let 1928-1940. V textech Zdeňka Vavříka, prodchnutých jakýmsi až mystickým elegickým nápěvem, jsou zpracovávány motivy smrti, zmaru a zhouby. Jsou to básně noci, ve kterých jsou v nánosech prachu slyšet kroky smrti, otevírají se hlubiny hřbitovů a na dívčí ústa, podobna růži, usedá motýl smrtihlav. V druhé části se básníkova temnota zesiluje: přes obrazy vesnických hřbitovů se básník noří do stínů temných krajin, vchází do pochmurných ostravských nocí a nad sirnatou zemí neúprosně duní kopyta koní v pohřebním pochodu.