V nocích bezhvězdných - Křikava, Louis, 1873-1920 (Poezie, 2025)
Sbírka poezie českého dekadentního básníka Louise Křikavy, která poprvé vyšla roku 1899. V nocích bezhvězdných je Křikavovou básnickou prvotinou, která byla v době svého vzniku příznivě projata soudobou literární kritikou. Louis Křikava dnes patří mezi zapomenuté básníky, přesto jeho dílo vycházející z tradic české dekadence, může pro někoho znamenat nečekaný zážitek. Jeho poezie obsahuje reflexe skepse, smutku a vnitřního zmaru, přičemž se s jakousi necitelnou otrlostí vyjadřuje k intimním vztahům. Sám o svých básních v úvodu této sbírky prohlašuje, že jeho poezie „nevěří, že nebudou obrazy, jež malovala na plátně zarmoucených nocí, vydány zrakům nevšímavým a její výkřiky že se neodrazí od zasmušilých skal zapomenutí. Pláče, že nemůže být jinou, než jakou jest a jakou ji nyní vidíte před sebou..."