Putování s oslicí do hor - Stevenson, Robert Louis, 1850-1894 (Městská knihovna v Praze, 2025)
Cestopisná próza britského klasika, popisující jeho putování po jihofrancouzských horách ve společnosti svéhlavé oslice. Tato pozitivně laděná cestopisná próza z roku 1879 je netypickým dílem britského novoromantického klasika, proslaveného především svými dobrodružnými příběhy. Líčí zde svou cestu po jihofrancouzském kraji Auvergne s pohořím Cévennes, na níž mu byla služebnicí i svéráznou společnicí tvrdohlavá oslice Modestina. Popisuje příhody své cesty, okouzlující horskou přírodu a krajinu s polozapomenutými vesnicemi i příběhy a historie s tímto krajem spjaté.