Platnéř - Niedl, František (Moba, 2012)
Strach ovládl Staré Město pražské a není radno vycházet po setmění. Lidé si ale nejsou jisti životem ani za okovanými dveřmi svých domů. Jsou vyloupeny truhly cechů na Staroměstské radnici a rychtář Pardus si již začíná zoufat. Nedaří se mu rozprášit tlupu Jouzy Čerta a navíc se jeví, že tlupě pomáhá někdo z blízkého okolí krále Václava IV. A k tomu se ještě na domech a jejich střechách začne objevovat přízrak, který někteří považují za netopýra, jiní za obrovského pavouka. Platnéřský učeň Lukáš zažívá strastiplné roky v domě svého strýce a má jen dvě touhy: vyučit se řemeslu a být v blízkosti Angely, dcery vyslance milánského vévody. Avšak aniž by si to přál, je vtažen do dění, které děsí město, a od té chvíle začíná hon i na něho. Každé jeho klopýtnutí může být tím posledním...