Brněnské nevěstky - Horáková, Naďa
Historický román ze 14. století, kdy Markrabství moravskému vládl Jan Jindřich Lucemburský, mladší bratr krále Karla IV. Marek z Erlachu, přítel markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, nalezne v lese nedaleko Brna umírající dívku a její novorozeně, zabalené v drahé pleně se symbolem patricijského rodu Anshelmů. Na přání markraběnky Markéty Opavské začne diskrétně pátrat, kdo byla ona dívka a kdo je otcem dítěte.