Uzly a pomeranče - Procházková, Iva (Albatros, 2011)
Příběh dospívajícího chlapce o statečnosti, odpovědnosti, o první lásce, příběh, v němž velkou roli hrají koně. Koně jako sny, jako symbol nespoutanosti. Darek by si moc přál, aby jejich rodina byla jako jiné, ale od matčina pohřbu je všechno jako vykolejené. Co uzavřeli provozovnu, otec sežene jen příležitostnou práci a na syna nemá čas, ani na malou Emu. Ze smutku ho vytrhne otcův nápad. Co takhle zřídit si chovnou stáj? Za domkem mají louku, kde by mohli chovat koně. Budou podnikat a konečně splatí dluhy. Darek je zpočátku nedůvěřivý, vždyť koně nikdy neměli, nakonec ve stáji tráví nejvíc času a sám se naučí na koních jezdit. Ale pak se stane něco, co se nemělo podle Darka nikdy přihodit...