Záhady pravěku v otázkách a odpovědích - Záruba, Bořivoj (Albatros, 2012)
Moderní dětská celobarevná encyklopedie s unikátními ilustracemi Zdeňka Buriana pro děti od 8 let. Najdeme zde 555 odpovědí na zajímavé otázky týkající se dávné minulosti naší Země i okolností vzniku života na naší planetě. Text je doplněný množstvím ilustrací světově proslulého malíře pravěku Zdeňka Buriana a mnoha rekonstrukcemi pravěkých zvířat, fotografiemi fosilií, mapkami a pérovkami. Kniha je rozvržena do čtyř tematických celků ZNÁMÁ - NEZNÁMÁ ZEMĚ (vznik, vývoj a proměny planety Země), TAJEMSTVÍ ŠIFRY (zkameněliny, jejich vznik, zachování a typy), CESTY ŽIVOTA (tajemství vzniku, vývoje a proměn života v čase) a VZKŘÍŠENÁ MINULOST (jak moderní věda zkoumá dávnou minulost) a více než 600 ilustracemi. Kniha svou přístupnou formou zaujme i dospělého, který se tak dozví ledacos nového z posledních objevů v heslech Nejpodivnější tvorové dávné minulosti, Zrození a zánik hor, Život a smrt dinosaurů či Minulost koně a Živé fosilie