Bandita, Paťara a spol - Kaplický, Václav (Baobab, 2011)
Václav Kaplický, historik, romanopisec a dramatik, se narodil a žil v Táboře. Jeho román pro děti "Bandita, Paťara a spol." líčí klukovský život na přelomu 19. a 20. století v tajemném, romantickém městě obklopeném lesy a poli, bitvy Klášteráků a Klokoťáků, všední život měšťanských rodin, školu i charakteristické postavy, které k městu neoddělitelně patřily: hlídače městských sadů, strážníka, učitele, hokynáře a další. Tenkrát se ještě v Jordánském potoce lovili raci, na Klášterním náměstí se místo parkování aut hrály kuličky a otloukali špačky a na Dobytčák přijížděl pravidělně cirkus i pojízdné kino. Kluci znali křivolaké staroměstské uličky jako vlastní boty, sváděli urputné boje o klukovská území, stavěli si a dobývali hrady nad řekou a také popouzeli ctihodné táborské občany svými lotrovinami a darebáctvím. Táborských "Bylo nás pět" z pera táborského rodáka Václava Kaplického zůstalo dodnes živým a čtivým klukovským příběhem o přátelství, věrnosti a odvaze malých kluků, kteří sice povětšinou neměli boty, ale nikdy, opravdu nikdy se nenudili... Ve spolupráci s Muzeem Šechtl a Voseček vznikla fotografická příloha dokumentující místa her dětí z doby děje knihy