Zkamenělá krev - Theorin, Johan (Moba, 2012)
Třetí kniha série Öland (volně navazuje na romány "Mlhy Ölandu" a "Smršť"). Vápencem na pobřeží Ölandu probíhá krvavá žíla, o níž se dříve tvrdilo, že je zkamenělou krví, jež byla prolita v boji mezi skalními troly a vílami z planin. Všechny tyto pověsti zná také Per Mörner, který přijíždí do Stenviku oslavit se svými dětmi Velikonoce. Nakonec sem přiveze i svého problematického otce Jerryho, který je později zavražděn. Zdá se, že ho zabil někdo, koho znal. Kdo ho mohl tak nenávidět? Pera Mörnera nenechává tato otázka v klidu. A to, co vypátrá, jím naprosto otřese