Černý déšť - Brown, Graham (Knižní klub, 2013)
Národní výzkumný institut Spojených států se zmocní záhadného krystalu s mayskými hieroglyfy. Nález a následné pokusy na něm provedené jej odhalí coby možný zdroj nové energie - čisté, nevyčerpatelné, levné. Na místo nálezu, k troskám mayskému chrámu, odjíždí výprava vedená mladou, ambiciózní Danielle Laidlawovou, která si podle instrukcí najme pilota jménem Hawker, bývalého agenta CIA. Výprava musí čelit nástrahám brazilské džungle, kde kromě domorodých kmenů řádí i děsiví nezničitelní tvorové, a také multimilionáři Kaufmanovi, jenž chce novou technologii získat pro sebe. Další podivný artefakt, který výprava přiveze zpět, odpočítává čas k 21. prosinci 2012.