Prokletý původ - Janečková, Klára, 1979- (Ikar, 2013)
Příběh se odehrává na Ischii a v renesanční Florencii v první polovině 16. století. Půvabná Annabela d'Avalos, hraběnka z Ischie, užívá všechna privilegia svého rodu až do chvíle, kdy se u otcova smrtelného lože dozvídá, že je "bastard". Její život se tím rázem změní. Proti své vůli je provdána za chudého hraběte a zažívá příkoří nejen ze strany svých příbuzných, ale i manželovy rodiny. Je zneužita k zachování rodu d'Avalos a porodí manželovi své sestry Vittorie dítě - bohužel nežádoucí děvče. Svůj osud však nevzdává, rozhodne se za své štěstí bojovat