Ukradená - Monaghan, Louise (Lucka Bohemia, 2013)
Uprostřed jednoho z nejhorších konfliktů syrské historie byla Louise Monaghanová donucena překročit bedlivě střeženou hranici země, aby zachránila svou šestiletou dcerku. Malou May totiž unesl vlastní otec. Louise se poznala s otcem své dcery na Kypru. Dostala se do jeho područí, chovala se jako podřízená týraná manželka, ale nechtěla ho připravovat o vlastní dítě. To ještě netušila, že Mustafa její vstřícnosti zneužije a malou May násilím odvleče do Sýrie. Louise se snažila hledat pomoc u kyperské vlády a jako irská občanka také u irských úřadů. Nikdo nemohl nic dělat. Proto se vydala zachránit svou dceru sama. Netušila, do jak otřesných podmínek se dostane. Jednoho dne se Louise podařilo využít situace a s malou May uprchnout. Po nebezpečném a náročném putování se dostaly do Libanonu a byly konečně zachráněny.