Msta písecké panny - Vondruška, Vlastimil (Hříšní lidé Království českého, 2013)
S dvorem českého krále Přemysla II. Otakara odjíždí Oldřich z Chlumu v doprovodu svých pomocníků do Prácheňska, kde se má konat zasedání zemského soudu. Ale hned první noc, kdy dvůr do královského hradu v Písku dorazí, je zavražděn zemský sudí Benedikt. Český král zuří, protože zločin považuje za útok na svůj majestát. Proto pověří vyšetřováním Oldřicha z Chlumu a ten velice záhy odhalí pachatele a nechá ho zavřít. Váhá ovšem, jaký rozsudek králi navrhnout, protože rozumí důvodu, proč k vraždě došlo. Než se ale rozhodne, je stejným způsobem zavražděn další velmož a záhy další. Teprve teď začne být pátrání zamotané, a jak se záhy ukáže, i velice nebezpečné. Oldřichovi z Chlumu půjde opravdu o život, neboť ve hře je mnohem víc, než se na první pohled zdálo.