Osudy porodní báby - Ebert, Sabine (Knižní klub, 2011)
Druhý díl ságy z raného středověku (Navazuje na titul Tajemství porodní báby). Sasko v roce 1173 Porodní bába Marta a její manžel Christian by mohli žít šťastně a spokojeně, ale přichází špatná zpráva: Randolf, Christianův úhlavní nepřítel, se vrátil z cesty do Svaté země. A navíc se ve vesnici objeví medikus, jemuž je Marta se svou schopností léčit lidi už dávno trnem v oku. Okamžitě se chopí příležitosti, aby porodní bábu udal. Christian chce manželku odvést do bezpečí, ale je pozdě. Marta se musí před církevním soudem zodpovídat z nařčení, že je čarodějnice. Pokračuje titulem Rozhodnutí porodní báby.