Šváby - Nesbö, Jo (Kniha, 2013)
Druhá kniha série Harry Hole (volně navazuje na román "Netopýří muž" /vyšlo též pod názvem "Netopýr"/). V jednom bangkockém nevěstinci je nalezen norský velvyslanec. V zádech má nůž a v aktovce pedofilní pornosnímky. V Oslu vypuká na ministerstvu zahraničí panika, neboť velvyslanec měl úzké vazby na norského premiéra. Je bezpodmínečně nutné zabránit politickému skandálu. Harry Hole nasedá do letadla, aby sehrál roli užitečného idiota. Jeho úkolem je případ vyřešit, ale přitom se do celé záležitosti co nejméně míchat. Harry se však do takové role vmanipulovat nenechá, a tak se hned po příletu do Bangkoku pouští spolu se svou thajskou kolegyní do vyšetřování.