Na kopci - Březina, Jiří (Motto, 2013)
Co se stalo devítileté Marii na kopci Svatý Tomáš? Opravdu viděla anděla? O dvanáct let později se Milan, student vysoké školy s výhledem na novinářskou kariéru, vydává na poutní místo, aby sebral všechny dostupné materiály a vyslechl svědky. Během svého výzkumu naráží na indicie, které naznačují, že slavné výtoňské zjevení možná neproběhlo tak, jak se traduje. Setkání s bývalou policistkou Helenou, která opustila Prahu a usadila se právě ve Výtoni, otevře Milanovi oči. Díky své bývalé profesi totiž poznala, že dítě nejspíš čelilo nevýslovně trýznivému zážitku ...