Analfabeta negramotná - Uličianský, Ján (Práh, 2013)
Příběh vypráví o jedenáctileté Bětě, vyrůstající jen s matkou a babičkou, která touží po setkání se svým otcem. Pro svoji averzi k četbě a ke knihám je přejmenována na Analfabetu Negramotnou. Na Štědrý den uteče z domova, ukryje se v knihovně a zde prožívá neuvěřitelné příhody se světoznámými postavami knih pro děti, jako jsou například Paleček, Pinocchio, Pipi Dlouhá punčocha nebo Harry Potter.