Přemyslovská epopej IV. - Vondruška, Vlastimil (Moba, 2013)
Závěrečný díl ságy o jedné z nejslavnějších epoch českých dějin, o době velkých přemyslovských králů. Začíná koncem vlády Přemysla II. Otakara, vypráví o vládě Václava II. a vraždě jeho syna Václava III. Král Václav II. byl zajímavou osobností, v dějinách možná trochu nedoceněnou. Právě za jeho vlády se vytvořil model stavovského státu s přesnou dělbou odpovědnosti mezi panovníkem a šlechtou. On sám byl v duši umělcem, sám vynikající minesengr, ale také muž známý svou erotickou náruživostí. Jeho doba je dobou dvorských intrik, zápasu mezi šlechtou, dobou nástupu měst. Právě na přelomu 13. a 14. století se dotvořila tvář středověkých Čech, na níž už Lucemburkové mnoho nezměnili.