Obětovaná - Kubátová, Marie, 1922- (Pohodky, 2013)
Tajemná bruslařka se objevovala poblíž nového kancelářského komplexu denně přesně ve stejnou dobu a stejně přesně i mizela. Pro Tomáše i pro všechny jeho zaměstnance představovala nečekaný závan lidskosti v oněch modenrích prostorách. Navíc z jejího rozevlátého pohybu sálal takový pocit volnosti, až se v Tomášovi cosi probudilo. Začal přehodnocovat celý svůj dosavadní život a sám sebe se tázat po smyslu svého snažení. Setkal se s ní o pár let později, a to setkání pro ně oba znamenalo nový začátek, v nějž už ani jeden z nich nedoufal...