Ztracená manželka ; překladatel Leona Macháčková - Richman, Alyson (Knižní klub, 2013)
Josef a Lenka studovali na univerzitě a pocházeli z dobře situovaných pražských rodin – Lenčin otec je úspěšný obchodník se sklem, Josefův vážený pražský porodník. Těm dvěma mladým lidem však předurčil životy jejich původ. A nad Evropou se brzy rozklenul černý mrak nacismu. Napětí v Československu vzrůstá a báječný život v předválečné Praze se mění v noční můru ghett a koncentráků. Než se Lenčina rodina vzpamatuje, hranice se neprodyšně uzavřou, takže není úniku. I přes strašlivé zážitky si Lenka zachovává důstojnost a sílu. Josefově rodině se s pomocí amerických příbuzných podaří včas vycestovat. Mladý lékař si později buduje úspěšnou kariéru v nové vlasti. Přesto stále touží po své milované Lence, na kterou nikdy nedokázal zapomenout.