Vražedný advent - Hutařová Ivana (JaS, 2014)
Podzim se pomalu sune k zimě a Matylda Pekárková je doma. A stále si neujasnila, co bude celé dny, kromě příprav na Vánoce a procházek s fenkami Dorotkou a její novou kamarádkou Madlou, dělat. Z rozjímání o volném čase a bezradnosti, co s ním, ji vytrhne někdejší kolegyně Lenka s nabídkou brigády. Matylda by mohla utřídit zanedbaný archiv na svém bývalém pracovišti. Manžel Petr není dvakrát odvázaný, dcera Alena se také diví, proč maminka nechce odpočívat. Jen syn Filip vše lakonicky zhodnotí slovy: "Alespoň nám nezesenilníš!" Jak se však dá předpokládat, pohodové třídění archiválií vyústí v nečekané záhady a zapeklitá propojení zdánlivě nesouvisejících událostí. A nebyla by to Matylda, aby všem záhadám nepřišla na kloub - jak by také ne, když už má dvě psí pomocnice, které jí v pátrání ochotně pomáhají!